AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGROOBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore, zbog situacije izazvane korona virusom (COVID-19), donosi odluke koje se odnose i na režim ulaska stranaca u Crnu Goru.

Mole se građani Bosne i Hercegovine da, prije putovanja u Crnu Goru, provjere da li ispunjavaju sve potrebne uslove za ulazak i da se informišu o preporukama prilikom boravka u Crnoj Gori. Sve aktuelne mjere i preporuke se blagovremeno ažuriraju i građanima su dostupne na zvaničnoj Web stranici Vlade Crne Gore:

www.gov.me


Bosna i Hercegovina nalazi se na tzv. "žutoj listi" Instituta za javno zdravlje Crne Gore, što znači da je ulazak državljana i rezidenata Bosne i Hercegovine iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru dozvoljen uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG ili uz negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM dobijen ELISA serološkim testom star ne više od 72 sata (izdat od strane registrovane laboratorije), te uz uslov da lice nije u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru boravilo u nekoj od država izvan tzv. „zelene liste“ ili tzv. „žute liste“ (osim u tranzitu, što se dokazuje uvidom u putni dokument). Obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene 5. godine života. Spisak zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak i boravak u Crnoj Gori se ažurira od strane Instituta za javno zdravlje Crne Gore i dostupan je na Web stranici Instituta:

www.ijzcg.me

Državljanima Bosne i Hercegovine sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, ukoliko su boravili u nekoj od država sa tzv. „žute liste“ do 48 sati, omogućava se povratak u Crnu Goru bez obaveze posjedovanja testa, s tim što im se po povratku u Crnu Goru propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka Rješenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija Crne Gore.

Ako državljanin Bosne i Hercegovine putuje u Crnu Goru iz neke od zemalja sa tzv. "zelene liste" uz uslov da je proveo proteklih najmanje 15 dana do dana ulaska u Crnu Goru u nekoj od država ili u državama sa „zelene liste“ i da u tom periodu nije posjedivao države izvan ove liste osim u tranzitu (što se dokazuje uvidom u putni dokument), mogud je ulazak u Crnu Goru bez obaveze predočavanja negativnog testa na novi koronavirus.

Omogućen je tranzit rezidenata Bosne i Hercegovine kroz Crnu Goru između „zemalja žute liste“ bez obaveze posjedovanja PCR ili ELISA testa.

Tranzit se omogućava uz kontrolu vremena ulaska u Crnu Goru, prolaska kontrolnih punktova i izlaska iz Crne Gore, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Napomena: Ulazak putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine NIJE MOGUD preko graničnog prelaza Šćepan Polje - Hum na putnom pravcu Plužine - Foča, moguć je od 07:00 do 19:00 časova preko graničnog prelaza Metaljka na putnom pravcu Pljevlja - Čajniče.

Omogućen je bez ograničenja na ovim prelazima izlazak putnika iz Crne Gore.

Od 20.10.2020. godine u funkciji je zajednički granični prelaz Vradenovidi - Deleuša.

Državljani Bosne i Hercegovine mogu bez ograničenja putovati u Bosnu i Hercegovinu.

Omogućen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu bez predočavanja negativnog PCR testa državljanima Crne Gore kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz Crne Gore, kao i njihovoj maloljetnoj djeci i supružnicima koji su državljani drugih zemalja.

Omogućen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu bez predočavanja negativnog PCR testa strancima koji tranzituju preko teritorije Bosne i Hercegovine radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriji Bosne i Hercegovine.
Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105