AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGROOBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore je 18. juna 2020. godine donijelo odluku kojom je izmijenjen režim ulaska iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru.

Ulazak putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine za vrijeme važenja ove mjere nije moguć preko graničnih prelaza Šćepan Polje - Hum, na putnom pravcu Plužine - Foča i Meteljka - Metaljka na putnom pravcu Pljevlja - Čajniče.

Izlazak iz Crne Gore preko navedenih graničnih prelaza je moguć.

Naredbom Ministarstva zdravlja Crne Gore o izmjeni i dopuni naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa od 26. juna 2020. godine je definisano da Institut za javno zdravlje Crne Gore sačinjava listu država, među kojima je Bosna i Hercegovina, sa kojima je dozvoljeno odvijanje međunarodnog saobraćaja i čiji rezidenti, crnogorski državljani i rezidenti Crne Gore mogu ulaziti iz tih zemalja i boraviti u Crnoj Gori  uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2 ili ELISA test (serološki) ne stariji od 72 sata, izdat od registrovane laboratorije, ako u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od zemalja iz kojih ulazak u Crnu Goru nije dozvoljen.

Spisak zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak i boravak u Crnoj Gori bez ograničenja i onih zemalja iz kojih je ulazak dozvoljen uz negativne rezultate PCR ili ELISA testa se ažurira svakih nedelju dana od strane Instituta za javno zdravlje Crne Gore i dostupan je na sajtu:

www.ijzcg.me

Tranzit građana Bosne i Hercegovine preko teritorije Crne Gore je moguć bez PCR ili ELISA testa uz predočenje odobrenog ulaska u treću zemlju ili prilikom povratka u BiH. Tranzit se odvija bez zadržavanja na teritoriji Crne Gore.

Pozivaju se svi građani Bosne i Hercegovine da za vrijeme boravka na teritoriji Crne Gore poštuju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Crne Gore. Sve donesene mjere su građanima dostupne putem medija i zvanične Web stranice Vlade Crne Gore.

www.gov.me


Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105