AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGRO

Gorčević sa Jukićem: Nastavićemo da podržavamo susjede na njihovom putu ka EUAktuelnosti

24.11.2023. godine   
                                           
Gorčević sa Jukićem: Nastavićemo da podržavamo susjede na njihovom putu ka EU

Crna Gora će nastaviti da bude promoter dobrosusjedskih odnosa i podrška zemljama koje su u procesu evropske integracije, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova, Maide Gorčević sa ambasadorom Bosne i Hercegovine, Branimirom Jukićem.

Ministarka Gorčević je poručila je da će Crna Gora nastaviti da, kroz intenziviranje komunikacije i saradnje i prenos znanja i iskustva iz pregovaračkog procesa, pruža podršku Bosni i Hercegovini i ostalim državama regiona na putu prema članstvu u EU.

„Novi Plan rasta zahtijeva od zemalja Zapodnog Balkana da što bliže sarađuju i da povežu svoja tržišta kako bi im se otvorila vrata jedinstvenog tržišta Evropske unije. Naša saradnja u narednom periodu mora da bude što plodotvornija i intenzivnija“, kazala je Gorčević.

Ambasador Jukić je istakao da je Crna Gora predvodnica u procesu evropske integracije i iznio uvjerenje da bi skori ulazak Crne Gore u EU bio snažan podsticaj za ubrzanje demokratskih i ekonomskih reformi u regionu i ubrzao integraciju Zapadnog Balkana u EU.

„Vjerujemo da je budućnost cijelog regiona u EU, i želimo Crnoj Gori, kao državi koja je najdalje odmakla u tom procesu i ima bogato iskustvo u vođenju pristupnih pregovora, što skoriju integraciju u EU. Nastavit ćemo pružati međusobnu podršku svim državama regiona na njihovom integracionom putu. Odnosi između Crne gore i Bosne i Hercegovine su dobrosusjedski, razvijeni i na visokom nivou, što je objektivno prepoznato i u izvještaju Europske komisije za obje države.“, poručio je Jukić.


Konzularne informacije

Kakvu pomoć ambasada može pružiti građanima Bosne i Hercegovine:
U slučaju gubitka ili krađe dokumenata.
U slučaju hapšenja ili zatvaranja.
U slučaju bolesti.
U slučaju ozbiljne nesreće.
U slučaju smrti.
U slučaju različitih problema.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Putne isprave

Biometrijski pasoši Bosne i Hercegovine počeli su se izdavati 15.10.2009. godine,  za čije nosioce su 15.12.2010. godine ukinute vize za turistička i druga putovanja u zemlje Šengen sporazuma.

Ambasada BiH u Podgorici izdaje pasoše državljanima BiH koji u Crnoj Gori borave duže od tri mjeseca.

Prije nego što se odlučite da dođete u Ambasadu BiH u Podgorici radi zamjene pasoša, savjetujemo da se telefonskim putem obratite Ambasadi na telefon broj: + 382 20 618 015 i zatražite provjeru da li je evidentiran Vaš Jedinstveni matični broj (u Centralnoj evidenciji BiH, u daljem tekstu JMB). Osobe koje imaju ličnu kartu BiH izdatu poslije 2003. godine, imaju evidentiran JMB u Centralnoj bazi podataka.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Vize - uslovi za dobijanje vize za ulazak u BIH

Odlukom o vizama i Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o vizama određuju se države čiji građani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze pribavljanja viza, koristeći se pasošem i drugom identifikacijskom ispravom koja se može koristiti za ulazak, tranzit, boravak i izlazak iz Bosne i Hercegovine.
Da biste saznali da li Vam je potrebna viza za Bosnu i Hercegovinu, molimo Vas da pogledate slijedeći link i izaberete zemlju čiji ste državljanin..
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Sprovodnice

POSTUPAK IZDAVANJA SPROVODNICE ZA PRENOS POSMRTNIH OSTATAKA U BOSNU I HERCEGOVINU

I  SLUČAJ
II SLUČAJ
Saznajte više

Posted on Thursday, July 15, 2021

Ministarstvo vanjskih poslova BiH

www.mvp.gov.ba/
www.dijaspora.mhrr.gov.ba/
www.bhtourism.ba/loc/
www.mvp.gov.ba/
www.sarajevskazima.ba/

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Korisni linkovi

Korisni linkovi

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Turizam

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima i predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Hiljadugodišnja kulturna različitost stopljena u Bosnu i Hercegovinu čini je jednom od najfascinantnijih zemalja u južnoj Evropi. Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105