AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGRO

Ministar Dukaj primio ambasadora BiH: Posvećeni smo digitalnom razvoju i modernizaciji javne upraveAktuelnosti

01.12.2023. godine   
                                           
Ministar Dukaj primio ambasadora BiH: Posvećeni smo digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave

Ministar javne uprave Marash Dukaj, primio je ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimira Jukića.

Ocijenjeno je da dvije susjedne i prijateljske države, koje dijele brojne izazove tranzicije i imaju isti cilj, članstvo u EU, mogu i treba da sarađuju u reformskim procesima, te da je reforma javne uprave, kao jedan od najdužih reformskih projekata u državama, svakako zajednički izazov.

Dukaj je upoznao ambasadora o dosadašnjim aktivnostima Ministarstva u oblasti reforme javne uprave, digitalizacije i sajber bezbjednosti i istakao da smo otvoreni za nastavak saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u svim oblastima.

“Posvećeni smo digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave kao značajnom segmentu reforme javne uprave. Prioritet nam je uspostavljanje efikasne i transparentne javne uprave- uprave koja je okrenuta ka građaninu, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou”, kazao je ministar Dukaj.

Ambasador Jukić je ministru Dukaju čestitao imenovanje, te izrazio nadu da će nastaviti na jačanju i unapređenju saradnje u oblasti reforme javne uprave, razvoja eUprave i digitalizacije, posebno ukazajući na već uspostavljene regionalne mehanizme.

„Zemlje Zapadnog Balkana opterećuju slični izazovi u funkcionisanju javnih uprava i treba da radimo na boljem povezivanju i razmjeni najboljih praksi “, kazao je Jukić.

Na sastanku su spomenuti lokalni projekti prekogranične saradnje kroz Mrežu zapadnobalkanskih gradova koji sprovode EU projekte (CITNET), koji su, ocijenjeno je, primjer uspješnog zajedničkog djelovanja na povlačenju sredstava iz fondova EU.


Konzularne informacije

Kakvu pomoć ambasada može pružiti građanima Bosne i Hercegovine:
U slučaju gubitka ili krađe dokumenata.
U slučaju hapšenja ili zatvaranja.
U slučaju bolesti.
U slučaju ozbiljne nesreće.
U slučaju smrti.
U slučaju različitih problema.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Putne isprave

Biometrijski pasoši Bosne i Hercegovine počeli su se izdavati 15.10.2009. godine,  za čije nosioce su 15.12.2010. godine ukinute vize za turistička i druga putovanja u zemlje Šengen sporazuma.

Ambasada BiH u Podgorici izdaje pasoše državljanima BiH koji u Crnoj Gori borave duže od tri mjeseca.

Prije nego što se odlučite da dođete u Ambasadu BiH u Podgorici radi zamjene pasoša, savjetujemo da se telefonskim putem obratite Ambasadi na telefon broj: + 382 20 618 015 i zatražite provjeru da li je evidentiran Vaš Jedinstveni matični broj (u Centralnoj evidenciji BiH, u daljem tekstu JMB). Osobe koje imaju ličnu kartu BiH izdatu poslije 2003. godine, imaju evidentiran JMB u Centralnoj bazi podataka.
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Vize - uslovi za dobijanje vize za ulazak u BIH

Odlukom o vizama i Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o vizama određuju se države čiji građani mogu ući u Bosnu i Hercegovinu bez obaveze pribavljanja viza, koristeći se pasošem i drugom identifikacijskom ispravom koja se može koristiti za ulazak, tranzit, boravak i izlazak iz Bosne i Hercegovine.
Da biste saznali da li Vam je potrebna viza za Bosnu i Hercegovinu, molimo Vas da pogledate slijedeći link i izaberete zemlju čiji ste državljanin..
Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Sprovodnice

POSTUPAK IZDAVANJA SPROVODNICE ZA PRENOS POSMRTNIH OSTATAKA U BOSNU I HERCEGOVINU

I  SLUČAJ
II SLUČAJ
Saznajte više

Posted on Thursday, July 15, 2021

Ministarstvo vanjskih poslova BiH

www.mvp.gov.ba/
www.dijaspora.mhrr.gov.ba/
www.bhtourism.ba/loc/
www.mvp.gov.ba/
www.sarajevskazima.ba/

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Korisni linkovi

Korisni linkovi

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Turizam

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima i predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Hiljadugodišnja kulturna različitost stopljena u Bosnu i Hercegovinu čini je jednom od najfascinantnijih zemalja u južnoj Evropi. Saznajte više

Posted on Tuesday, October 29, 2019

Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105