AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE - PODGORICA CRNA GORA, Tel: +382 20 618 105
EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, Atinska 58 - PODGORICA MONTENEGRO

Lokalni izbori 2020. godineLokalni izbori 2020. godine u Bosni i Hercegovini - registracija birača

Poštovani birači izvan Bosne i Hercegovine,

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 7. maja 2020. Godine donijela Odluku o raspisivanju Lokalnih izbora 2020. godine u Bosni i Hercegovini, a 23. maja 2020. godine Odluku o odgađanju održavanja Lokalnih izbora 2020. godine. Odgođeni izbori će se održati u nedjelju, 15. novembra 2020. godine.

Birači koji glasaju izvan Bosne i Hercegovine potrebno je da se registruju na osnovu PRP-1 (lica koja se prvi put prijavljuju za glasanje izvan BiH) i PRP-2 obrasca (lica koja su upisana u Centralni birački spisak za glasanje izvan BiH na prethodnim izborima). Obrasci su dostupni na Internet stranici Ambasade, kao i na Internet stranici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Centralna izborna komisija BiH ove godine neće državljanima BiH u inostranstvu putem pošte dostavljati registracijske PRP-2 obrasce, kao što je to ranije bio slučaj (Centralna izborna komisija BiH je obrasce učinila dostupnim na Internet stranici www.izbori.ba).

Državljani Bosne i Hercegovine koji žele da ostvare svoje biračko pravo i glasaju na predstojećim Lokalnim izborima, obavezni su da podnesu prijavu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine
najkasnije do 01. septembra 2020. godine u 24:00 sata.

Za glasanje izvan BiH može se prijaviti osoba koja privremeno živi u inostranstvu, a ispunjava sljedeće uslove:

- da je državljanin Bosne i Hercegovine;
- da je navršila 18 godina, odnosno, da će do dana održavanja izbora navršiti 18 godina i
- da ima prijavljeno prebivalište u Bosni i Hercegovini.

Na Internet stranici Centralne izborne komisije (www.izbori.ba) pod nazivom Lokalni izbori 2020. su dostupne sve informacije o Lokalnim izborima 2020. godine. U slučaju nejasnoća prilikom prijave birači se mogu obratiti na email info@izbori.ba.

Takođe, možete kontaktirati i Ambasadu Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori na telefon broj 020 618 015 ili na email amb.podgorica@mvp.gov.ba.

Svi birači koji su glasali na prethodnim Opštim izborima 2018. godine, ispunjavaju obrazac prijave PRP-2 i isti dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH priloživši uz obrazac kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata s fotografijom (lična karta, vozačka dozvola ili pasoš). Navedeni obrazac možete preuzeti ovdje - PRP-2.

Video uputstvo Centralne izborne komisije o popunjavanju PRP-2 obrasca:

www.youtube.com (SR)

www.youtube.com (HR)

www.youtube.com (BOS)

Svi birači koji nisu glasali na posljednjim Opštim izborima 2018. godine ili se prvi put prijavljuju za glasanje izvan BiH, ispunjavaju i potpisuju obrazac PRP-1 i isti dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH priloživši uz obrazac kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata s fotografijom (lična karta, vozačka dozvola ili pasoš). Navedeni obrazac možete preuzeti ovdje - PRP-1.

Video uputstvo Centralne izborne komisije o popunjavanju PRP-1 obrasca:

www.youtube.com (SR)

www.youtube.com (HR)

www.youtube.com (BOS)

Ako privremeno boravite izvan BiH, da biste se prijavili za glasanje izvan BiH potrebno je da posjedujete važeći identifikacioni dokument BiH.

Detaljne informacije o načinu prijave i potrebnim dokumentima koji se prilažu uz prijavu možete pročitati ovdje - Vodič za birače izvan BiH (SR) (HR) (BOS)

Popunjeni obrazac, potpisan na istovjetan način kao na važećem identifikacionom dokumentu, te priložene skenirane dokumente možete dostaviti na sljedeći način:

- elektronskim putem na adresu: prijavapp@izbori.ba;
- telefaksom na sljedeće brojeve: +38733251333; +38733251334;
- putem pošte na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini, Poštanski pretinac 451, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.


Centralna izborna komisija BiH poziva sve birače koji žive izvan Bosne i Hercegovine da se odmah registruju za glasanje na Lokalnim izborima 2020.

VAŽNO: POTPIS PODNOSIOCA PRIJAVE NA OBRASCU PRP-1 ILI PRP-2 MORA BITI IDENTIČAN POTPISU NA DOKUMENTU ČIJA SE KOPIJA PRILAŽE KAO DOKAZ IDENTITETA PODNOSIOCA PRIJAVE.

Napomena: Broj prijava za glasanje izvan Bosne i Hercegovine koje mogu biti poslate sa jedne email adrese nije ograničen, ali mora sadržati sljedeće podatke: da se u naslovu email poruke navede ime, prezime, adresa i kontakt pošiljaoca koji dostavlja prijave; da se navede lista imena i prezimena osoba čije se prijave dostavljaju; svaki pojedinačni obrazac koji se dostavlja u prilogu mora sadržati email adresu podnosioca prijave.

Građani Bosne i Hercegovine koji su se registrovali za glasanje izvan BiH na Lokalnim izborima 2020, mogu provjeriti da li je registracija uspjela ili ne dana 01.09.2020. godine na sljedećem linku:

www.izbori.ba/Lokalni_izbori_2020/Default.aspx?CategoryID=1041&Lang=3

Državljani Bosne i Hercegovine koji su se registrovali za glasanje van Bosne i Hercegovine na Lokalnim izborima 2020, mogu izvršiti provjeru statusa prijave za glasanje na sljedećem linku:

www.izbori.ba/Lokalni_izbori_2020/Default.aspx?CategoryID=1041&Lang=3

Svi građani koji na navedenom linku ne pronađu potvrdu svoje registracije, mogu da zatraže pojašnjenje od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine zašto njihova prijava nije potvrđena tako što će poslati email na adresu info@izbori.ba, u kojem će navesti ime, prezime, JMBG, adresu stanovanja, kontakt telefon i kontakt email adresu. Na upit će dobiti odgovor koja je neispravnost u njihovoj prijavi, te će imati mogućnost da nedostatke poprave i prijavu ponovo dostave Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine na email adresu prijavapp@izbori.ba.

Važno je da se provjera statusa prijave izvrši u što kraćem roku jer će nakon objave konačnih rezultata registracije, rok za popravku nedostataka iz prijave biti 48 sati od dana objave ove odluke. 

Lokalni izbori 2020. u Mostaru održaće se 20. decembra 2020. godine. Rok za registraciju za glasanje van Bosne i Hercegovine na Lokalnim izborima u Mostaru je
6. oktobar 2020. godine.


INFORMACIJE ZA BIRAČE

www.izbori.ba/Lokalni_izbori_2020/Default.aspx?CategoryID=1027&Lang=3&Id=3051

www.izbori.ba/Documents/Lokalni_izbori_2020/Biraci_glasaci/PRP_1_BH_Obrazac_za_glasanje_izvan_BiH_F-bos.pdf


www.izbori.ba/Documents/Lokalni_izbori_2020/Biraci_glasaci/PRP_2_2020.pdf

www.izbori.ba/Documents/Lokalni_izbori_2020/Biraci_glasaci/Odluka_o_DKP_BIH_u_kojima_se_planira_organizovanje_glasanja_2020-bos.pdf

www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=j1t7XvR1qd8&feature=emb_logo


Copyright 2019 Embassy of Bosnia and Herzegovina in Podgorica Montenegro
Ul. Atinska 58. - Podgorica Crna Gora, Kontakt tel: +382 20 618 105